Wat is een geleide meditatie?
Tijdens een geleide wordt de focus gelegd op het hier en nu. Je bent met heel je zijn aanwezig in dat wat hier en nu gebeurt, waardoor je dus leert concentreren op je ademhaling en je lichaam. Je leert als het ware weer beter innerlijk voelen wat je nodig hebt, je innerlijke behoefte.
Geleide meditaties bij rouw kunnen je begeleiden naar bepaalde situaties in het verleden of situaties die voor jou kalmerend werken. Bij rouw een helpende tool om in te zetten wanneer je moeite hebt met bijvoorbeeld focussen op ademhaling door de rouw, of focussen op je lichaam door de rouw.
Rouw kan een dusdanige impact hebben dat fysiek belemmeringen optreden. Dit kan zich uiten in de ademhaling, bijvoorbeeld een versnelde ademhaling en soms ook in lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of buikpijn.
Na een periode van rouw, hebben wij als mens zijnde nogal eens de neiging om onze gevoelens zo diep mogelijk weg te stoppen. Vooral niet praten over de gevoelens die ervaren worden en alles maar zoveel mogelijk opstapelen. Dit wegstoppen van de gevoelens en er niet over praten valt onder de passieve coping mechanismen.
Wanneer mensen een verlies hebben doorstaan, is het echter juist fijn dat er ruimte kan worden gegeven aan het verlies en daarmee dus ook het verdriet. Een wandeling maken bijvoorbeeld om ruimte te geven in het hoofd, of het luisteren van een geleide meditatie om te leren hoe je kan focussen op je ademhaling en op je lichaam. Het ruimte geven valt onder de actieve coping mechanismen.
Ieder mens heeft zijn eigen coping mechanismen om met verliezen en dus verdriet om te kunnen gaan. Dat wegstoppen van gevoelens is dus helemaal niet raar ofzo. Men onderscheid betreft coping mechanismen passieve en actieve vormen.
Drugs gaan gebruiken of alcohol gaan nuttigen zijn voorbeelden van passieve coping mechanismen. Voorbeelden van actieve coping mechanismen zijn anticiperen, hulp vragen, acceptatie, sociale steun zoeken en humor.
Meditatie
Wanneer mensen een verlies hebben doorgemaakt, kan het soms dus erg fijn zijn om ruimte te geven met behulp van een geleide meditatie.
Beluister bijvoorbeeld de onderstaande meditatie gericht op ‘loslaten’. Tips voor tijdens de meditatie die ik je wil meegeven zijn de volgende:
- Zorg dat je in een lekkere houding zit of ligt.
- Wees vooral lief voor jezelf.
- Je ogen mogen open of dicht.
- Zorg dat je geen afleiding hebt.
- Denk niet na over het hoe.
- En bovenal, geniet!
Een meditatie gericht op ‘loslaten’. Een meditatie waardoor je hopelijk meer inzichten zult opdoen om moeiteloos te leven vanuit vertrouwen, acceptatie en overgave in plaats vanuit angst en weerstand.
Aanvullende meditatie
De meditatie die je zojuist bekeken hebt, is niet de enige die te gebruiken is bij rouw. Als het over rouw gaat, zijn er verschillende meditaties die gebruikt kunnen worden. Een meditatie is iets wat bij jouw als mens moet passen. Wanneer je het fijn vindt om begeleid te worden met een meditatie, is het belangrijk dat je een meditatie kiest die bij jouw als persoon past.
Niet iedere stem kan wellicht aanspreken, dus ga op onderzoek uit. Ontdek welke meditaties er zoal zijn en maak een lijstje voor jezelf met die meditaties die jij prettig vindt. Op het moment dat je dan een momentje ruimte voor jezelf nodig hebt, dan kun je gemakkelijk die ene meditatie erbij pakken die voor jou kalmerend werkt. Die jou helpt om te focussen op je ademhaling en je lichaam.
Om je te helpen met je lijstje, deel ik nog een linkje met je waar je een mooi overzicht kan vinden met een aantal verschillende meditaties geschikt voor het thema rouw.