Creatieve Therapie

Een hulpmiddel om in te zetten om over gevoelens en emoties te praten is Creatieve Therapie. Als praten over verlies niet vanzelf gaat, dat is niet voor niets de ondertitel van mijn website. Uit eigen ervaring kan ik vertellen hoe lastig ik het vond om over gevoelens en emoties te praten ten gevolge van verlieservaringen die ik zelf meegemaakt had in mijn leven. Makkelijker was het om mezelf terug te trekken, omdat mijn gevoelens en emoties er toch niet leken toe te doen.

Het werd me lastig gemaakt, doordat ik er niet over mocht vertellen. Zo voelde het in ieder geval voor mij. In mijn omgeving vond ik het daarom lastig om moeilijke zaken te bespreken. Daarom werden gesprekken waarbij het ging over gevoelens en emoties dan ook zo veel als mogelijk vermeden. Ik ontdekte creatieve werkvormen als tekenen, schilderen en schrijven om mezelf toch te kunnen uiten. Hierin kon ik mijn gevoelens en emoties kwijt, zonder daar perse woorden aan te geven. Ik wist welke gevoelens en emoties erbij hoorde, en dat was meer dan voldoende toen. De werkvormen die ik toen inzette, worden ook veel ook in de Creatieve Therapie.

Een copingmechanisme die ik inzette, en die dus eigenlijk heel erg werkzaam is aangezien er dus mensen zijn die daar anderen ook mee helpen. Met mijn eigen ervaringen, vond ik het fijn om ook te zoeken naar achtergrondinformatie wat dan maakte dat creatieve werkvormen zo krachtig zijn.

Proces creatieve therapie

Ik maakte zelf ooit als proces na ziekte dit beeldje. Er zitten 9 weken werk in dit beeldje. Er zitten 9 uren werk in. Maar heel wat uren aan gevoelens en emoties die eruit kwamen.

Ik kreeg de vraag na een proces van ziekte hoe ik mezelf zag. En daar moest ik even over nadenken. Ik kon teruggaan naar een periode waarin ik een sport beoefende genaamd colorguard. Mijn laatste jaar dat ik die sport uitoefende voelde ik me krachtig. Dat beeld kwam in me op, dat beeld wilde ik uitwerken. Dat leverde dus uiteindelijk dit resultaat op.

Creatieve Thera

Studie Creatieve Therapie

In de studie Creatieve Therapie Laudius krijg je praktische handvatten aangereikt om met creatieve werkvormen over gevoelens en emoties te kunnen praten met volwassenen en kinderen.

Middels verschillende opdrachten die ingaan op tekenen, schilderen, knutselen en boetseren ga je zelf ontdekken wat de impact is van de verschillende creatieve werkvormen. Je gaat daardoor daadwerkelijk ontdekken wat je zou kunnen inzetten om te gebruiken in de praktijk om zo in gesprek te raken over de gevoelens en emoties die spelen bij de ander.

De studie kan voor jezelf ook soms ietwat confronterend zijn. Doordat je de opdrachten voornamelijk op jezelf toepast, kan het zijn dat je traumatische ervaringen tegenkomt waarvan blijkt dat je deze onvoldoende of nog niet verwerkt hebt. Het is dan mooi als je merkt dat de opdrachten die je dan doet helend werken. Je leert de impact van de verschillende creatieve werkvormen heel goed te begrijpen doordat je ze op jezelf toepast.

De studie is te doorlopen in 6 maanden bij een gemiddeld studietempo. Al is het zo dat je de studie ook sneller zou kunnen doen of iets langzamer. Dat is het voordeel van een thuisstudie. Je kan je eigen tijdsindeling bepalen om de studie af te ronden.

Na afloop van de studie, kun je jouw kennis toetsen door een examen af te leggen met een open boek examen. Voor deze studie doe je daarbij ook een klein praktijkexamen. In het examen beschrijf je dan een aantal creatieve werkvormen. Een leuke uitdaging als afsluiter. En altijd fijn om een papiertje te mogen ontvangen voor het harde werk wat je geleverd hebt toch?