In de praktijk

Anne is 9 jaar wanneer haar moeder overlijdt ten gevolge van een ziekbed na kanker. Het hele proces is Anne betrokken geweest in wat haar moeder heeft moeten doorstaan aan behandelingen en alles. Nu haar moeder is overleden, weet vader niet goed hoe Anne door het proces heen te helpen van afscheid nemen.

Vader heeft het ontzettend moeilijk met de dood van zijn vrouw en kan het niet hebben dat zijn dochter Anne continu vragen stelt. Vragen die gaan over hoe het komt dat haar moeder zo koud aanvoelt, hoe het komt dat haar moeder ineens alle rimpels kwijt is, hoe begraven in zijn werk gaat.

Ondanks dat tijdens het ziekteproces ook de dood is besproken, komen deze vragen ontzettend hard binnen dat maakt het voor vader moeilijk om een goed antwoord te geven. Op sommige vragen weet vader zelf ook geen antwoord te geven.

Laat het kind vragen stellen en beantwoord deze zo open en eerlijk mogelijk, luister daarbij goed naar het kind

Maar weet dat dit helemaal niet erg is. Ook als ouder of opvoeder kun je niet altijd op alles een antwoord weten. Het is voor het kind vooral belangrijk dat je de vragen die een kind heeft over een onderwerp als dit eerlijk beantwoordt. De vragen waar je als ouder of opvoeder echt geen antwoord op hebt, kun je ook gewoon teruggeven aan het kind. Vertel eerlijk dat je daar het antwoord niet op hebt, dat je ook niet alles weet. Kinderen zullen dat veel meer waarderen dan wanneer je een leugen gaat vertellen om hen te beschermen tegen mogelijke pijnen en verdriet. Uiteindelijk zal de leugen die je dan vertelt op de langere termijn alleen maar meer pijnen en verdriet teweeg gaan brengen en juist dat is iets wat je als ouder of opvoeder wil voorkomen.

Aanvullingen

Heb je nog tips en tops betreft deze tip? Laat het dan vooral weten in een reactie. Mis je nog informatie die je graag zou willen lezen bij deze tip, laat het dan ook weten in een reactie. Heb je zelf nog verdere aanvullingen, lees ik deze ook graag in een reactie. Ik ben benieuwd naar jullie mening betreft dit stukje.