In de praktijk

Jasper is net 11 jaar geworden. Zijn eerste verjaardag zonder zijn tweelingzus. Zij was ziek en hij niet. Jasper vond dit altijd al erg ingewikkeld, vooral het moment dat zijn zus kwam te overlijden. In het gezin werd er niet of nauwelijks over gesproken. Voor Jasper ingewikkeld, hij wil juist weten wat er nu precies is gebeurd allemaal. Hij voelt zich erg schuldig naar zijn ouders toe.

Vaak zit hij met het avondeten aan tafel en roept dan ineens dat het niet eerlijk is dat hij nog in leven is en zijn tweelingzus er niet meer is. Zijn ouders gaan hier eigenlijk niet eens op in. Moeder barst merendeels in tranen uit en vader negeert de situatie volkomen. Jasper wil antwoorden.

Moeder en vader weten dit ergens ook wel, maar voor hen is de situatie ook zeer moeilijk. In Jasper zien zij continu ook hun verloren dochter. Zij ervaren ook dubbele gevoelens, een gevoel van verdriet omdat ze afscheid hebben moeten nemen van een dierbaar bezit en tegelijkertijd nu een gevoel van afstand naar Jasper toe omdat ze gewoonweg niet weten hoe met de situatie om te gaan.

Geef het kind mogelijkheden om er eventueel met anderen over te praten

In deze situaties is het goed om als ouders je kind de ruimte te geven. Laat het kind weten dat het er met een ander over kan en mag praten. Na een verliessituatie kan het gebeuren dat het wereldje voor jou als ouder ineens kleiner wordt waarin je jezelf bevindt. Mensen weten niet altijd hoe te reageren. Als ouder kun je ook niet altijd overal terecht met je verhaal, het is dan ingewikkeld als je kinderen hebt die hun verhaal bij je willen komen doen terwijl je zelf met vele emoties zit die geen kant op kunnen.

Vraag dus hulp aan familie, vrienden of hulp op school of opvang. Leg de situatie uit voor zover dat lukt. Vraag aan iemand of je kind bij diegene terecht zou kunnen om zijn of haar verhaal kwijt te kunnen als dit bij jou als ouder even niet kan. Zorg er wel voor dat de persoon een veilig en vertrouwd iemand is. Het meest belangrijke is wellicht wel dat je ook zorgt dat je zelf een persoon zoekt in je omgeving bij je jezelf veilig en vertrouwd genoeg voelt om je verhaal te kunnen delen. Ook jij als ouder dient namelijk de mogelijkheid te hebben om gevoelens en emoties naar aanleiding van het geleden verlies te kunnen ventileren.

Aanvullingen

Heb je nog tips en tops betreft deze tip? Laat het dan vooral weten in een reactie. Mis je nog informatie die je graag zou willen lezen bij deze tip, laat het dan ook weten in een reactie. Heb je zelf nog verdere aanvullingen, lees ik deze ook graag in een reactie. Ik ben benieuwd naar jullie mening betreft dit stukje.