In de praktijk

Al enige tijd loopt vader rond met buikpijnklachten. Er is niet goed te achterhalen wat er met vader aan de hand is. Laura van 9 jaar trekt het zichzelf ontzettend aan wat er met haar vader speelt. Omdat er geen duidelijkheid is waar de buikpijnklachten vandaan komen, kunnen vader en moeder niet goed ingaan op de vragen die Laura stelt.

Laura vertoont boos en opstandig gedrag en op andere moment is zij juist niet weg te slaan bij haar vader. Zij eist dan alle aandacht van hem op om dan ineens vanuit het niets in tranen uit te barsten.

Haar ouders proberen Laura zoveel mogelijk bij alles te betrekken, zodat zij wel hoort wat er mogelijk met haar vader aan de hand zou kunnen zijn. Echter omdat er geen duidelijkheid is, is het voor Laura moeilijk om te begrijpen wat er nu eigenlijk speelt. Er is al wel een aantal keren het woord kanker gevallen, maar verder?

Op dit moment is haar vader in een onderzoekstraject om te bekijken of de buikpijnklachten inderdaad veroorzaakt zouden kunnen worden door mogelijk kanker. De onderzoeken nemen alleen ontzettend veel tijd in beslag waardoor Laura nog geen duidelijkheid heeft over wat nu de situatie is omtrent haar vader.

Haar ouders kunnen haar ook niet goed uitleggen wat er speelt omdat zij het ook nog niet helder hebben. Tot grote ergernis van haar ouders worden de boze buien van Laura steeds intensiever en is haar gedrag steeds opstandiger. Zij vragen dan ook wat mogelijkheden zouden kunnen zijn om zolang er nog geen duidelijkheid is te doen met haar zodat Laura haar gevoelens en emoties enigszins kan reguleren.
In dit geval is het een goede tip om letterlijk en figuurlijk uit het hoofd en in het hart te gaan zitten. Op het moment dat er sprake is van veel onzekerheid in het hoofd, kan het zijn dat dit van allerlei gedachten veroorzaakt die er weer toe leiden dat er allerlei verschillende gevoelens en emoties ontstaan. Dit kunnen zowel positieve als negatieve gevoelens en emoties zijn.

Ga tekenen of schilderen met het kind

In een situatie zoals waar Laura in verkeert, is het goed voor te stellen dat je zo druk kan zijn met focussen op hoe het is met de ander dat je geen ruimte meer over hebt om na te denken voor jezelf hoe het met jou is. Vooral als je pas 9 bent. Dan is het fijn als er activiteiten zijn die je daarbij kunnen ondersteunen.

Een mooie activiteit die daarbij kan helpen is dan om te gaan tekenen of schilderen. Deze activiteit kun je doen zonder een doel voor ogen. Juist door te tekenen of schilderen zonder een doel voor ogen te hebben, ga je sneller van je hoofd naar het hart waardoor gevoelens en emoties de gelegenheid krijgen om te stromen.

Aanvullingen

Heb je nog tips en tops betreft deze tip? Laat het dan vooral weten in een reactie. Mis je nog informatie die je graag zou willen lezen bij deze tip, laat het dan ook weten in een reactie. Heb je zelf nog verdere aanvullingen, lees ik deze ook graag in een reactie. Ik ben benieuwd naar jullie mening betreft dit stukje.