In de praktijk

Job is 4 jaar oud als zijn moeder de diagnose krijgt van kanker. De vooruitzichten die de kanker met zich meebrengen zijn alles behalve gunstig te noemen. Moeder en vader proberen alles te doen voor Job om voor hem straks als het zover komt het afscheid zo draaglijk mogelijk te maken.

Overal waar kan wordt Job bij betrokken. Moeder en vader lezen samen met Job boekjes voor over ziek zijn en ook over wat er gebeurt als je niet meer beter wordt, boekjes over doodgaan. Job wordt zelfs betrokken bij sommige ziekenhuisafspraken. Moeder en vader vinden dit fijn voor Job.

Wat zij alleen moeilijk vinden is hoe Job iets mee te geven over zijn moeder als zij er straks niet meer is. Moeder is bang dat Job zich al snel niets meer zal herinneren van hoe zijn moeder was omdat hij nu nog maar zo jong is. Daarom wordt er besloten om samen met Job een herinneringsdoosje te gaan maken. Dat is misschien maar goed ook, want wanneer Job bijna 6 jaar oud, sterft zijn moeder.

 De vraag is, wat doe je dan zoal allemaal in een herinneringsdoosje en wanneer start je daar dan mee?

Maak een herinneringsdoosje of een herinneringsboekje met het kind

Op het moment dat je als ouder weet dat je zo ziek bent dat je niet lang meer te leven hebt, kun je al samen met je kind starten met het maken van een herinneringsdoosje. Ondanks dat Job slechts 4 jaar oud is, heeft hij wel de leeftijd dat hij samen met moeder een doosje kan gaan uitzoeken wat hij mooi zou vinden als herinneringsdoosje. Alleen dat al samen doen, zorgt voor verbinding en creëert weer een extra herinnering. Ondanks de leeftijd van Job kun je al wel samen kijken en praten over een aantal uitjes of andere dingen die gedaan zijn die als mooie herinneringen gelden die in de herinneringsdoos zouden kunnen.

Aanvullingen

Heb je nog tips en tops betreft deze tip? Laat het dan vooral weten in een reactie. Mis je nog informatie die je graag zou willen lezen bij deze tip, laat het dan ook weten in een reactie. Heb je zelf nog verdere aanvullingen, lees ik deze ook graag in een reactie. Ik ben benieuwd naar jullie mening betreft dit stukje.