In de praktijk

Drie maanden geleden alweer dat de vader van Josefien van 11 jaar is overleden. Hij is betrokken geweest bij een auto-ongeval en heeft dit niet overleefd. Het verlies was voor Josefien ondraaglijk. Nog steeds heeft zij ontzettend veel moeite met het gegeven dat haar vader niet meer bij het gezin is. Ze is boos en opstandig naar haar moeder toe.

Op school is het ook merkbaar dat ze hinder ervaart van het verlies. Josefien is veel minder betrokken bij de lessen dan voorheen het geval was. Haar cijfers gaan steeds meer en meer achteruit. Er zijn zorgen over de manier waarop Josefien met de dood van haar vader omgaat. 

Josefien wil er alleen niet over praten, “Hij wilde toch geen afscheid nemen?”, zegt ze weleens. Ze lijkt boos te zijn op het gegeven dat haar vader onverwachts uit het leven is getrokken. Moeder weet niet hoe hier een goed gesprek over te voeren met haar dochter, zij zit zelf nog met haar rouwproces.

Zij hoopt dan ook dat er op school iemand is die wat tips of handvatten heeft waardoor haar dochter kenbaar kan maken wat haar nu dwarszit. Waardoor ze kan gaan komen tot praten.

In dit soort situaties kan een idee zijn om de boosheid te laten vertalen naar woorden. Je hoort de duidelijke en vragende uitspraak van Josefien: “Hij wilde toch geen afscheid nemen?”

Schrijf samen met het kind een verhaal of gedicht

Je zou hier op in kunnen gaan door aan Josefien de vraag voor te leggen om haar vader een brief te schrijven. Daarin kan je Josefien de gelegenheid bieden om bijvoorbeeld haar vader te vragen waarom hij geen afscheid wilde nemen. Want is dit daadwerkelijk wel zo? In een brief kan ineens een heel ander antwoord komen. Hierover kan je dan uiteraard in gesprek.

Je zou ook kunnen laten schrijven dat het Josefien boos maakt dat haar vader onverwachts is verdwenen uit haar leven en wat haar helpt om deze boosheid ten gevolge daarvan te doen afnemen. Ook hieruit kunnen weer vragen opkomen waar je over in gesprek kan gaan. Want is het daadwerkelijk dat Josefien boos is of heeft zij intens verdriet wat zij niet kan uiten en wat zou zij dan nodig hebben? Dit laatste kun je dan natuurlijk wederom in een laatste brief laten uitschrijven.

Aanvullingen

Heb je nog tips en tops betreft deze tip? Laat het dan vooral weten in een reactie. Mis je nog informatie die je graag zou willen lezen bij deze tip, laat het dan ook weten in een reactie. Heb je zelf nog verdere aanvullingen, lees ik deze ook graag in een reactie. Ik ben benieuwd naar jullie mening betreft dit stukje.