De toeslagenaffaire kinderopvang

Naar schatting ging het in de periode van 2004 tot 2019 om 26.000 ouders met 70.000 kinderen die gedupeerd waren.

Een impact op het leven. Het is voor de gedupeerden niet eens een verlies te noemen, eerder een trauma waar zij doorheen gaan. En ook niet zo verwonderlijk, als je jezelf bedenkt dat de gevolgen van deze toeslagenaffaire je altijd zullen achtervolgen. 

 

Vals beschuldigd

Valse beschuldigingen die achtervolgen. Omgeving die blijft geloven dat je een fraudeur bent, terwijl excuses reeds aangeboden zijn door kabinet. Je gehele leven blijf je verder gezien als de fraudeur door een fout gemaakt door het kabinet. 

Het was echter niet jouw fout, jij kon er niets aan doen. Net zoals al die andere gedupeerden van deze toeslagenaffaire. 

Angst en beven

 

Het zal je maar gebeuren, via de post ontvang je weer zo’n blauwe envelop of een envelop met witte met rode letters!

Met trillende vingers en een bonzend hart maak je de envelop open, terwijl je angstvallig de brief die erin zit openvouwt. Vragen die onderussen door je hoofd spoken: ‘Wat staat je deze keer weer te wachten?’, ‘Hoeveel mag je nu weer gaan terugbetalen?’

“Geachte mevrouw …. ,

U heeft 14 dagen om 2168 te betalen. “

14 dagen de tijd om zoveel geld te betalen terwijl je met twee kinderen op een minimum inkomen zit. Dit is één van de vele situatie’s die er bekend zijn van de ondertussen ruim 35.000 erkende gedupeerde slachtoffers. Sommige zagen geen uitweg en zijn met hun gezin gevlucht naar het buitenland. Sommige hadden dat geluk niet.

Zij hebben gekozen voor een allerlaatste optie omdat ze voor hun gevoel in de val zaten. Ja deze affaire kent slachtoffers in vele gradatie’s. Sommige kunnen dat niet meer vertellen.

Kinderen getraumatiseerd voor het leven. Weggetrokken bij hun veilige haven omdat de schuldenlast te hoog werd. Meer dan 750 kinderen zijn nog steeds niet terug of het contact is niet hersteld met die biologische ouders. Het zal je kind maar zijn.

Uit de enquete van “Blind voor Mens en Recht” is ook gebleken dat deze affaire niet een eenmalig iets is. Sterker nog; Dit kan nog een keer gebeuren. Vandaag nog. Bij mij, bij u, bij iedereen. Enge gedachte niet waar?

Gevolgen 

De rouw die de toeslagenaffaire kinderopvang teweeg brengt is enorm voor de groep gedupeerden. Woede, machteloosheid en angst is wat hen in de greep houdt. Dagelijks worden zij geconfronteerd met de emotionele schade die de toeslagenaffaire bij hen teweeg heeft gebracht.

Toeslagenaffaire kinderopvang lotgenoten

Je staat er niet alleen voor. Er zijn meer gedupeerden dan je denkt. Het is mogelijk om op jezelf aan te melden voor deelname aan een lotgenoten groep. Praat met anderen over hetgeen jij hebt meegemaakt, en hoe jij ermee omgaat. Stel je vragen aan anderen gedupeerden, en voel je gesteund in waar je doorheen gaat.