Nadenken over uitvaart

Je eigen uitvaart, denk jij daar wel eens over na? Ongetwijfeld dat het antwoord nee is. Als dat zo is, dan weet je natuurlijk ook niet de kosten hieromtrent.

Je wil er natuurlijk liever niet over nadenken terwijl je in de bloei van je leven staat, maar het kan zo fijn zijn voor nabestaanden om juist al wel na te denken hierover. Uitvaartcentrum Amsterdam kan helpen bij beslissingen zodat je alles op een rijtje hebt. 

Zelf heb ik verscheidene uitvaarten meegemaakt in mijn leven, waardoor ik juist ben gaan nadenken over mijn eigen wensen. Tijdens iedere uitvaart zie je wel bepaalde dingen die je kan waarderen of juist niet. Dit alles neem je mee in hoe je zelf het uiteindelijk geregeld zou willen hebben, tenminste als je het zelf zou kunnen regelen. Niet iedereen denkt er namelijk al over na.

Ik weet echter al wel aardig goed wat ik wil wanneer het mijn tijd is. Dit alles heb ik uitgebreid beschreven in een wensenboekje die veelal bij je eigen organisatie waar je jouw uitvaartverzekering hebt kunt aanvragen. In de wensenboekjes is er overigens wel een verschil in wat je kan invullen. De ene is wat uitgebreider dan de ander. Zelf zou ik daarom dus aanraden om bij meerdere organisaties een boekje aan te vragen. Dan kun je zelf kijken welk boekje voor jou alle aspecten heeft wat voor jou van belang is. Over het algemeen is het aanvragen van dit boekje kosteloos, wat ook wel erg prettig is.

Overigens kun je er ook voor kiezen om je wensen voor later online vast te leggen. Het voordeel van online invullen kan zijn, dat je ook direct kan zien hoeveel de gehele uitvaart dan kost. Tegenwoordig ook een belangrijk aspect als je persoonlijke tinten wil meenemen. Mocht je er dan bijvoorbeeld achterkomen dat de wensen die je allemaal hebt toch iets duurder gaan kosten dan je had gedacht, dan kun je samen met je uitvaartverzekeraar om de tafel te gaan om te bespreken wat je kan doen om deze kosten eventueel te verlagen of uiteindelijk toch te kunnen dekken.

Ik heb voor mezelf bijvoorbeeld al besproken dat mocht het voor mij ooit zover zijn, dat ik na afloop van de uitvaartplechtigheid aan alle genodigden een BonBonBloc wil kunnen overhandigen. Dit is wel iets wat meegenomen dient te worden in het kostenplaatje. Denk uiteraard ook aan andere zaken, zoals kosten begrafenis of cremeren, en de soort kist.

Een uitvaart zegt voor mij ook iets over jou als persoon. Het is het einde van je leven, dus waarom dit einde laten bepalen door een ander? Door het wensenboekje in te vullen, kun je nog enigszins zelf aangeven hoe jouw uitvaart eruit ziet na overlijden. Dat kan overigens ook heel helpend zijn in het rouwproces voor de nabestaanden. Ieder mag uiteraard vrij in zijn om te denken wat hij of zij wil, daar is niks mis mee. Maar hoe fijn als je zelf weet hoe je laatste moment op aarde eruit ziet? Hoe fijn om te weten dat als je dadelijk komt te overlijden, dat er geen stress is voor de nabestaanden omdat zij niet weten hoe jouw uitvaart te regelen?

Een oud-klasgenootje

Een uitvaart die me nog erg goed bij staat, is die van een oud-klasgenootje. Vijftien jaar was ze. Overleden twee weken voordat ze zestien zou worden. Een zeer persoonlijke afscheidsdienst, afgestemd op zoals zij was.

Ze werd binnengedragen in een witte kist op muziek van de Backstreet Boys. Zodra de kist neergezet werd, ging er een paardendeken over haar kist heen. Zij was een echt paardenmeisje. Deze elementen maakten de uitvaart persoonlijk en wellicht ook daardoor onvergetlijk.

Paard
Uitvaartwensen

Tips: 

  • Denk na over wat je wil
  • Schrijf het op in een boekje of zorg dat het ergens online staat
  • Bespreek het met je omgeving
  • Bespreek het met een uitvaartondernemer
  • Kijk eens in de twee tot drie jaar je wensen na, en pas aan indien nodig