Kindercoaching en kinderpsychologie

Bij verlies en rouw denk je wellicht niet meteen aan een studie voor kindercoaching en kinderpschologie, en toch waren de studies kindercoaching en kinderpsychologie van Laudius studies die ik volgde om meer kennis te verwerven om jeugdigen te kunnen ondersteunen tijdens een proces van verlies en rouw. Ik zocht naar een studie die ook aan kon sluiten bij mijn reeds andere gevolgde studies, en een studie die me kon helpen voor wat meer diepgang betreft verlies en rouw bij jeugdigen. 

Er zijn een hoop verschillende aanbieders als het aankomt op studies. Het is daarom goed zoeken naar wat passend is bij jouw situatie en wensen. Stel jezelf gerust de volgende vragen eens: 

  • Wil ik begeleiding tijdens studie? 
  • Wil ik een gecertificeerd diploma of is een getuigschrift ook afdoende? 
  • Welke kosten kan ik maandelijks missen voor een studie? 

Ik koos uiteindelijk voor een combinatie van dus twee studies, ik koos voor de online thuisstudie Kindercoaching Laudius en de online thuisstudie Kinderpsychologie Laudius.

Deze studies voldeden beide aan de meeste punten die ik op mijn wensenlijstje had staan voor een studie. Wat mij direct aansprak, was het feit dat de studies in eigen tijd gedaan konden worden doordat de studies online aangeboden worden. Daardoor kun je indien gewenst de studies sneller doorlopen dan de aangegeven studietijd. Voor iemand die houdt van doorwerken ontzettend fijn.  

Daarnaast spraken deze beide studies mij aan vanwege wat je zou gaan leren betreft de ontwikkeling van de jeugdigen. De studies samen sluiten heel goed op elkaar aan, versterken elkaar. Het helpt je om een eigen kijk te ontwikkelen op wat jij zou willen aanbieden naast de ondersteuning op het gebied van dus bijvoorbeeld verlies en rouw. 

Wanneer je dan met de studie aan de slag gaat, zijn de opdrachten gemakkelijk aan te leveren via een Word-bestand in de online leeromgeving. Bij iedere les, wordt er ruimte geboden voor extra vragen of opmerkingen. Mijn ervaring met de docenten van Laudius is, dat deze de stukken altijd snel en deskundig beoordelen. Dat wil zeggen dat je echt feedback krijgt waar je wat aan hebt, en dat er ook echt een antwoord wordt gegeven op de vragen die je stelt. Dat is lang niet bij iedere thuisstudie aanbieder het geval kan ik vertellen uit ervaring. 

Kindercoaching

De kindercoach biedt hulp bij verschillende vragen die gaan over opvoeding. Deze hulp kan gericht zijn aan de jeugdigen aan de ouders. De vragen waar de kindercoach mee te maken kan krijgen hebben veelal betrekking op het gedrag of de ontwikkeling van een kind of tiener.

Wanneer jeugdigen te maken krijgen met verlieservaringen, kan dit invloed hebben op gedrag of ontwikkeling. Door verlieservaringen kunnen kinderen of tieners bijvoorbeeld verschillende reacties tonen die te herleiden zijn naar gedrag of naar ontwikkeling. De kindercoach kan de jeugdigen helpen bij het verbeteren van hun persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden. 

De kindercoach is onderscheidend ten opzichte van andere traditionele benaderingen, dit doordat ze een krachtgerichte benadering gebruiken. Tijdens de ondersteuning die zij bieden, leggen zij vooral de nadruk op het versterken van het positieve denken en tevens het ontwikkelen van de interpersoonlijke vaardigheden. Er wordt daarbij dan gebruikgemaakt van technieken uit onder meer de gedragstherapie, de cognitieve gedragstherapie en de narratieve therapie. Dit alles om de jeugdigen te helpen om hun uitdagingen te kunnen begrijpen en overwinnen.

Kinderpsychologie

De kinderpsycholoog gaat net een klein stapje verder dan de kindercoach. De kinderpsycholoog kan ook net als de kindercoach hulp bieden bij verschillende vragen die gaan over gedrag of de ontwikkeling. De kinderpsycholoog werkt met jeugdigen tot de leeftijd van 18 jaar. 

Wat de kinderpsycholoog anders maakt, is dat deze ook de vragen onderzoekt. Het kan zijn dat jeugdigen ten gevolge van een verlieservaring ernstige somberheid ervaren. De kinderpsycholoog onderzoekt dit dan en behandelt dit psychische probleem. 

Thematieken die de kinderpsycholoog zoal kan tegenkomen hebben te maken met onder meer onzekerheid, scheiding van de ouders, angsten, verlies en rouw en meer. 

Zodra er bekend is op welk gebied de jeugdige problemen ervaart, stelt de kinderpsycholoog een oplossing voor aan de jeugdige en diens ouders om aan dit probleem te gaan werken. Er wordt een begeleidingsplan opgesteld. Er kunnen situaties zijn dat de problemen deels ook op school spelen, dan geeft de kinderpsycholoog er de voorkeur aan om ook de school te betrekken in de begeleiding naar de jeugdige toe. 

Verlies en rouw

Op het moment dat jeugdigen te maken krijgen met een verlies, dan komt er over het algemeen genomen veelal ook een periode van rouw bij kijken. De jeugdige laat dan verschillende tekenen van rouw zien. Verlies- en rouwbegeleiding kan helpend zijn om jeugdigen te ondersteunen in dit proces. 

Zelf heb ik de nodige verlieservaringen doorgemaakt in mijn jeugdjaren, daardoor weet ik vanuit eigen ervaring wel hoe jeugdigen hierin te ondersteunen. Deze ervaringen neem ik ook zeker mee in de ondersteuning, ik deel mijn verhaal. Dit wordt doorgaans als ontzettend waardevol ervaren, doordat er een echte verbinding kan onstaan. Er is een oprecht gevoel van begrip voor de jeugdige die met een hulpvraag komt. Ondanks eigen ervaringen, wat dus al een hele hoop waard is bij deze thematiek, is kennis hoe jeugdigen dan te ondersteunen ook iets wat zeker geen kwaad kan. 

Iedere jeugdige is namelijk anders betreft karakter, en zal daardoor een andere soort ondersteuning nodig hebben. Niet met iedere jeugdige kun je eigen ervaringen bespreken, bovendien is dat ook helemaal niet de bedoeling. De eigen ervaringen kun je gebruiken als stukje inzicht om de ander verder te helpen. Daarnaast is kennis ook van belang. Met kennis kun je onderbouwen en aspecten verduidelijken. 

Kennis is iets dat je op verschillende manieren tot je kunt nemen. Je kunt je inlezen in het thema, je kunt naar podcasts luisteren of je kunt studies gaan volgen. Ik zelf vind het altijd erg prettig om boeken te lezen, maar nog meer om studies te volgen. Je hebt dan namelijk ook de mogelijkheid om een stukje vanuit de praktijk te leren. Naar mijn idee een extra waardevolle toevoeging. Met de combinatie van eigen ervaringen en een degelijke studie, zoals deze studies Kindercoaching Laudius en Kinderpsychologie Laudius, heb ik daardoor een sterke en solide basis gelegd om ondersteuning te kunnen bieden aan jeugdigen die problemen ervaren ten gevolge van verlies en rouw. 

Kindercoaching Laudius

Over de studies Kindercoaching en kinderpsychologie Laudius

De studie is in 9 maanden tijd af te ronden als je deze doorloopt op de tijd die ervoor staat. Sneller kan uiteraard altijd en iets langzamer ook, maakt dat de studie toegankelijk is voor een groot publiek.

Wat ook fijn is, dat je kan kiezen om de lessen online aangereikt te krijgen (in PDF) of ook uitgedrukt. In het laatste geval betaal je iets extra, maar raad het wel aan als je het missen kan. Het is namelijk direct ook een mooi ingebonden naslagwerk.

Voor de voltooiing van je studie kun je kiezen om deze met of zonder hulp van een docent te doen. Ook hier raad ik aan om met hulp van een docent te doen. Je betaalt dan wel iets meer, maar van de feedback die je ontvangt groei je alleen maar in je proces.

Tot slot, de officiële afronding. Je kan het geheel afsluiten met een open boek examen. Zou ik ook zeker aanraden. Ook hier betaal je extra kosten voor, maar in plaats van dat je dan een getuigschrift ontvangt, ontvang je een certificaat/diploma. Naar mijn idee voelt dat toch net iets meer.