In de praktijk

De telefoon gaat, slecht nieuws wat je hoort. Moeder is dood, de oma van Job. Job is pas net 6 jaar oud. Hij was gek op zijn oma. Hoe moet je dit nu gaan vertellen aan dit kleine ventje? In gedachten gaat er een heel scenario door je hoofd van de teksten die je allemaal vertellen kan over de dood van oma. Je wist dat het eraan zat te komen, alleen niet precies wanneer.

Wanneer Job thuiskomt van school, vraag je of Job even bij je komt zitten op de bank, want je moet hem wat vertellen. Job doet wat hem gevraagd wordt en kijkt je met indringende ogen aan. Met een zucht en tranen in je ogen vertel je dat oma dood is. Het lijkt alsof de woorden niet binnenkomen bij Job, hij loopt naar buiten voor een potje voetbal.

Verwonderd en met tranen in de ogen kijk je hem na. Je weet dat dit bij de fase van de leeftijd hoort, hoe moeilijk ook en laat Job dus maar. Ondanks dat je er zelf ontzettend veel moeite mee hebt. Je vraagt je namelijk af of het nieuws wel binnen is gekomen bij Job of niet?

In deze leeftijd is het inderdaad heel normaal dat kinderen na het horen van een bericht dat iemand dood is, vrij vlot alweer hun spel hervatten. Het kan soms zo snel gaan dat kinderen niet eens huilen. Zomaar ineens tijdens het spel kunnen zij dan alsnog in hevige huilbuien uitbarsten om dan vervolgens enkele seconden later weer hun spel op te pakken alsof er niks aan de hand is. Voor ouders en opvoeders ontzettend moeilijk om te zien.

Maak gebruik van voorleesboeken passend bij het thema

Op het moment dat het nieuws echt niet binnen komt bij een kind en een kind daardoor geen verdriet toont na het brengen van het nieuws, dan is het zeker wel aan te raden om gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een voorleesboek om uit te kunnen leggen wat er nu eigenlijk gebeurd is. Kies dan vooral voor voorleesboeken die passen bij de situatie die speelt. Is iemand bijvoorbeeld overleden ten gevolge van ziekte, kijk dan voor een voorleesboek die daarop aansluit. Is iemand gewoon overleden, kijk dan voor een voorleesboek die daarop aansluit.

Ter inspiratie kun je klikken op de volgende buttons!

Aanvullingen

Heb je nog tips en tops betreft deze tip? Laat het dan vooral weten in een reactie. Mis je nog informatie die je graag zou willen lezen bij deze tip, laat het dan ook weten in een reactie. Heb je zelf nog verdere aanvullingen, lees ik deze ook graag in een reactie. Ik ben benieuwd naar jullie mening betreft dit stukje.