Onvoorstelbaar dat de tijd doorgaat en toch nog steeds ieder jaar weer die gedachte. Die gedachte dat er twee extra in het gezin hadden kunnen zijn. Ik had twee broertjes nog kunnen hebben, maar helaas. Op 14 maart 1989 werden mijn twee broertjes Michael en Vincent dood geboren. Het werden twee engeltjes. Zij zijn de reden dat ik mijn eigen praktijk voor verlies- en rouwbegeleiding ben gestart, zoals ook te lezen is in mijn persoonlijke verhaal.

Ze zeggen weleens dat tijd alle wonden heelt en toch is dat mijn inziens niet helemaal correct. Zelfs jaren later merk ik nog wat voor impact een verlies als dit heeft. Je staat ieder jaar stil bij het verlies en het doet toch wat. Diep van binnen blijft er altijd een pijn voelbaar, een gemis. Ik voel de pijn van mijn moeder en ook de pijn als grote zus. Hoe zou het zijn geweest om toch nog twee broertjes gehad te hebben?

Ik wilde altijd al iets tastbaars geven aan mijn moeder en ook mijn vader om zo mijn broertjes te herdenken, maar ik wist niet goed wat. Totdat ik ‘Stichting René geeft‘ tegenkwam op Facebook. Deze stichting is opgericht door Jolanda Rus met als doel om steun, troost en herkenning en erkenning te geven aan mensen die te maken hebben met het verlies van een kind. Door onder andere steun en troostpakketjes te sturen aan ouders met een overleden kind.

Ergens moest het ook gewoon zo zijn. Waarschijnlijk is er een seintje gegeven door mijn oom René. Die is overleden op 12 september 2021. Hoe toepasselijk dan dat er een seintje op mijn pad komt met de naam René erin en dat juist dit iets is wat een troostend iets biedt aan ouders met een overleden kindje? Mooier kan haast niet.

Een pakketje in de bus

Op zaterdag 12 maart kregen mijn moeder en mijn vader een heel speciaal pakketje in de brievenbus. Volgens mijn moeder best een schok, aangezien het pakketje gericht was aan de ouders van Michael en Vincent. Ik kan me inderdaad enigszins wel indenken dat het als een schok ervaren wordt. Dit jaar is het namelijk 33 jaar geleden dat mijn broertjes dood ter wereld kwamen. Als er dan ineens een pakketje door de brievenbus komt en dan gericht aan de ouders van, dat zal best wel even een impact maken inderdaad. Ik kan niet anders zeggen dan dat er ontzettend veel liefde en aandacht is geschonken aan het samenstellen van dit geweldige steun en troostpakketje.

Troostpakketje samengesteld door Stichting René Geeft.

Wist je dat?

Deze pakketjes kunnen voor een ieder samengesteld worden die te maken heeft met het verlies van een dierbare. Echter dat kost natuurlijk nogal wat, maar dan krijg je dus ook wel wat zoals je ziet op de foto. Wist je dat je dit mooie initiatief kan steunen? Dit kan door donaties te schenken via ‘Stichting René geeft‘ of door bestellingen te plaatsen voor je dierbare zoals bijvoorbeeld een grafkaars.